Tre røvere i underholdende frit fald

 

Tal, Daniel og Jonathan lyder måske som en trio fra en fortælling for børn, men der er tale om tre af samtidskunstens fremmeste udøvere, som nu optræder på Holstebro Kunstmuseum.

 

******

For næsten 30 år siden påtog superstjernen David Bowie sig rollen som forsanger i bandet Tin Machine, og fans samt følgere var rystede over, at netop Bowie nedlod sig til rollen som menigt medlem af et band, som mange faktisk regnede for ret middelmådigt. Samme Bowies legendestatus var dog i sin vorden, da han midt i 1970'erne fik en hovedrolle i filmen - baseret på en roman af Walter Tevis - 'The Man Who Fell to Earth'.

 

Bowie opsøgte gennem sit liv og i sin karriere konstant nye veje og alternative identiteter, så i dén forstand kan man nemt drage paralleller mellem rock-ikonet og de tre kunstnere, tyske Jonathan Meese og Daniel Richter samt danske Tal R, som står bag gruppeudstillingen 'The Men Who Fell from Earth' på Holstebro Kunstmuseum.

 

Fornøjelige frie fald

Det frie fald fra jordens overflade ud i intetheden har dog sine fornøjelige sider. Det synes som har de tre kunstnere med en frit fabulerende Tal R som bærende kraft sat den normale praksis ud af spil til fordel for kollektivets overmål.

 

I udstillingens indledende fase - en klassisk, museal ophængning - oplever man Daniel Richter med et udflippet vildskud prøve at ramme Cobra-skiven. De halvabstrakte værker er dog alt for koloristisk parfumerede og kompositorisk uinteressante til, at dette forehavende lykkes. Forsøget på at sprænge de vante rammer, har hos Richter ikke nær samme effekt, som man ser det hos en kunstner, han deler efternavn med af en anden generation med fornavnet Gerhard.

 

Der er langt mere schwung i Jonathan Meeses løse håndled i dennes gennemtrængte og ekspressivt organiserede malerier, der dog stadig i enkelte tilfælde rummer kunstnerens signatur. Jernkorset er dog efterhånden ved at udvikle sig til et halvirriterende grafisk idé, som ganske vist refererer til kunstnerens germanske adresse, men alligevel blot synker dybt ned i akrylfarvernes pastositet. Til gengæld leverer danske Tal R varen, især i kraft af et langstrakt og velkomponeret værk fra 2016 med titlen 'Choix gadgets'.  

 

Et syret univers

I en centralt organiseret fællesinstallation optræder værkerne som visuelle modpoler til punkmusik. Der bliver råbt og skreget grimme og provokatoriske gloser, og det sjove ved det hele er, at man midt i et univers af plasticdyr, skrammel og fine krystaller fra et naturhistorisk museum aldrig rigtigt bliver klog på, hvad som foregår i dette sammensurium foretaget af tre kunstnere, som med garanti har moret sig i fremstillingen af en ret syret verden.

 

De klassiske museumspodier er her erstattet af industrielle europaller, og kollisionerne mellem æstetisk korrekthed og kitsch giver en fabelagtig energi til denne kollektive organisme. På væggene ses en serie tegninger, der anbragt som et tapet sætter for eksempel Daniel Richter i spil som moppeoffer. "Daniel Rich" refererer vel til kunstnerens monetære status, hvor udsagnet "dovne Daniel" oplagt hentyder til Richters rolle som den mindst producerende af de tre kunstnere. Man oplever tillige kunstinstitutionen Documenta gå igen i flere replikker.

 

Der er flere begrænsninger, som spiller ind, når man gebærder sig rundt i trioens bud på en kunstudstilling. Hvis man ser bort fra en derangeret og ret inferiør videoproduktion, der dog ikke lader sig overhøre i miljøet, er der elementer i 'The Men Who Fell from Earth', man kan lade sig opsluge af, og trods de nævnte forbehold sender jeg gerne fire stjerner af sted til Holstebro.

 

 

TAL R, DANIEL RICHTER OG JONATHAN MEESE - 'THE MEN WHO FELL FROM EARTH'

HOLSTEBRO KUNSTMUSEUM

Museumsvej 2A, Holstebro

Til den 7. januar 2018

 

BLÅ BOG:

Jonathan Meese

Tysk billedkunstner, født i 1970 i Tokyo og uddannet ved Hochschule für bildende Künste i Hamburg. Arbejder i Berlin og Hamburg

Daniel Richter

Tysk billedkunstner, født i 1962 i Eutin i Tyskland. Richter er som Meese uddannet ved Hochschule für bildende Künste i Hamburg. Arbejder i Berlin og Hamburg. Richter udstillede solo på kunstmuseet Louisiana i 2016

Tal R

Dansk billedkunstner, født Tal Rosenzweig i Israel i 1967 og uddannet ved Det Kgl. Kunstakademi. Bor og arbejder i København. Tal R udstillede på Louisiana tidligere i 2017.

 

Se billeder fra udstillingen HER>