Stjernefotograf skildrer et fascinerende og betagende naturfænomen

 

Kunstmuseet HEART i Herning er gået online med en virtuel kunstudstilling, som fungerer bedre end godt primært på grund af fotomediets styrker.

 

******

Søren Solkær er kendt på grund af et overordentligt stort antal fotografier gengivende verdensberømte personligheder inden for det aspekt af kulturlivet, som kaldes showbiz. Da denne anmeldelse drejer sig om noget helt andet, vil jeg ikke ulejlige Dem med en opremsning af celebriteter, som er blevet strejfet af Solkærs objektiver.

 

Pandemien covid-19 har lukket ned for muligheden for rent fysisk at se kunstudstillinger på museer og i kunsthaller. Heldigvis har udstillingsinstitutionerne taget udfordringerne op med henblik på at vise kunstudstillinger, og aktuelt kan man faktisk se og opleve Søren Solkærs udstilling på kunstmuseet HEART i Herning i en flot, virtuel version.

 

Opvokset i marsken

Solkær har i en længere periode rejst rundt i den del af verden, hvor fænomenet sort sol optræder - og der er ikke tale om et dansk rockband, men det scenarie, som åbenbarer sig, når tusinder eller måske millioner af stære danner mønstre på himlen og samtidigt skaber et magisk mørke.

 

Som fotograf er Søren Solkær tæt på at være totalt kompromisløs. I sine bestræbelser på at fremstille visuelle eksempler på de mangesidede, grafiske billeder, som kan udmåles i brøkdele af sekunder, har han rejst solen sort - ja, undskyld metaforen, kære læser - og forekomsterne af sort sol, eller 'Black Sun', som Solkær har kaldt såvel udstilling som bogen med samme tema, der udkom i efteråret 2020, er indfanget adskillige steder i Europa.

 

Fotografen er opvokset i omegnen af den vestjyske marsk, og således kunne man godt tro, at han gennem sin opvækst har oplevet så megen sort sol, at begivenheden var blevet en almen iagttagelse og blot et hverdagssyn; men fascineres man af selv tilsyneladende banale motiver, ved enhver, at et visuelt forankret individ af en indre force påbydes at afskildre det sete.

 

Her kommer udstillingen ind i billedet, og det samme gør den tidligere omtalte bogudgivelse, der på 172 sider i et smukt layout fastholder alt det, som en kunstudstilling kun er i stand til inden for en defineret periode. Der er selvfølgelig forskel på, hvordan fotografierne fremstår i bogform og i større dimensioner på museumsvæggen, og her kan udstillingsformatet noget særligt og det gælder ikke mindst udstillingens videoinstallationer, der rumligt suger betragteren ind i landskabet i kraft af det helt særlige optrin, der udspiller sig i visuel og auditiv form.  

 

Også uden for landets grænser

Som nævnt er Søren Solkær opvokset i en egn, hvor sort sol typisk udspiller sig, og i begyndelsen af et årelangt forløb var det da også her, han lavede de første gengivelser. Senere i processen fandt han andre lokaliteter i Europa, hvor fænomenet finder sted, og derfor afbilder såvel udstilling som bog adskillige områder uden for kongerigets grænser. Den grafiske effekt er fortryllende og gengivelserne skaber et vidnesbyrd om en natur, som rummer dramaet og poesien.

 

Man kan opleve 'Black Sun' virtuelt ved at logge sig ind på Hearts hjemmeside og derefter søge på den aktuelle udstilling, og det kan man faktisk, uanset hvor man befinder sig i verden - og så er et sådant virtuelt museumsbesøg jo også en form for tilstedeværelse omend i overført betydning, og konceptet fungerer ikke mindst i kraft af fotomediets umiddelbare styrke.

 

SØREN SOLKÆR - BLACK SUN

HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART

Bitten og Aage Damgaards Plads 2, Herning

Til den 9. maj 2021

 

BLÅ BOG

Søren Solkær, født 1969 i Sønderborg.

Har en BA i nordisk sprog og litteratur ved Aarhus Universitet og er uddannet som fotograf ved Fotoakademiet FAMU i Prag, Tjekkiet 1993-1995.

Repræsenteret i Det Kgl. Biblioteks samling, Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot og Horsens Kunstmuseum samt i adskillige private samlinger verden over.

Bor og arbejder primært i København.

 

Se billeder fra udstillingen HER>