Det vintertrætte publikum omfavnes i en grotte af hår og farver

 

Islandske Hrafnhildur Arnardóttir, der udstiller under kunstnernavnet Shoplifter, udvider på ARoS maleriets todimensionelle muligheder og refererer indirekte til de stærke og ublandende nuancer på kunstmalerens palet.

 

******

Min første umiddelbare tanke, da jeg på ARoS står ved indgangen til installationen 'Hypernature', som er forarbejdet af den i Island fødte, men i New York bosiddende kunstner Hrafnhildur Arnardóttir/Shoplifter, peger på et behov hos kunstnere generelt for at beskæftige sig med kitsch og parafraser over lidt for kulørte verdener.

 

Det bør naturligvis nævnes, at jeg i det omtalte moment endnu ikke har betrådt grotten, som kunstværket består af; men i samme øjeblik det sker, foregår der ting i mit hoved, som muligvis kunne forklares af en psykolog, og her er vi ved kunstens væsen, som altid er interessant at være i kontakt med.

 

En fest af farver

Kort fortalt består 'Hypernature' af en indledning, som kunne associere til alt lige fra en graciøs vagina til et naturbåret element oplevet på en dejlig varm sommerdag et sted derude. Alle disse forestillinger elimineres dog, når man bevæger sig længere frem i rummet. En uidentificerbar skumring møder gæsten, men punktvist stærke elementer af lys illuminerer dog grotten indvendigt.

 

Miljøet består af hår. Tusindvis, ja, sandsynligvis millioner af kunstige hår placeret i en ren fest af farver. Nu indfinder faren sig for alvor, og her kunne det sagtens opleves som alt andet end morsomt, hvis ikke den kulørte baggrund var styret af en koloristisk sikkerhed, der giver installationen en samlet kunstnerisk jargon, som var der tale om et værk foretaget af en abstrakt ekspressionistisk maler et stykke tilbage i kunsthistorien.

 

Sammenfatningen her er ikke tilfældig. Under en kort men intens dialog med kunstneren forklarer hun princippet i sin metode som en videreførelse af det todimensionelle maleri, som hun ret effektivt har pådraget en tilføjende dimension.

 

Bevæger man sig i installationen opleves den i adskillige nuancer, og der ligger muligvis en ironi heri, da farvekompositionen i sin grundlæggende orkestrering er stærk som ublandende farver på kunstmalerens palet, og her er det vel at mærke ikke de diskrete jordfarver, der er tale om. Stik modsat har Shoplifter valgt de, vil nogle måske sige, skingre og pågående farvetoner i en installation, som derved får en betydning på et plan, der næppe i en visuel forstand lader sig overdøve.

 

Lydbillede lægger lag på projektet

Havde installationen stået alene og udelukkende henvendt sig til beskuerens synsfelt, kunne de tre dimensioner muligvis blot leve som en afgrænset scene, der udelukkende var sat med henblik på at underholde farveglade individer. Mange besidder en nærmest ublu fascination for heftige kulører, og her er der ingen grund til at spille rollen som den velbevandrede pædagog. Til gengæld er der al mulig grund til at supplere beskrivelsen af 'Hypernature' med installationens auditive element.

 

Den islandske komponist og musiker Skúli Sverrisson er som Shoplifter bosat i New York. Han har samarbejdet med en række af musiknotabiliteter, og har skabt et lydbillede, der understreger sceneriets meditative karakter. Netop dette lægger et lag på projektet og kan nemt ses som et lydtæppe, der faktisk fungerer stærkt, hvilket jeg er sikker på, kan tilskrives rummets klangdæmpende karakter.

 

Installationen omfavner således ikke blot det potentielt vintertrætte publikum visuelt i en grotte af artificielt hår, men høresansen bliver tillige annekteret i en imødekommende og sympatisk iscenesættelse på ARoS. 

 

SHOPLIFTER - HYPERNATURE

AROS AARHUS KUNSTMUSEUM

Aros Allé 2, Aarhus C.

Til den 24. april 2022

 

BLÅ BOG:

Hrafnhildur Arnardóttir med kunstnernavnet Shoplifter er født i Reykjavik, Island i 1969

Uddannet ved Icelandic College of Art and Craft, Island og School of Visual Arts, New York, USA

En række af udstillinger kulminerer som repræsentant for Island på Venedig Biennalen i 2019.

Har boet og arbejdet i New York, USA siden 1994.

 

Se billeder fra udstillingen HER>