NYHEDER Siden er opdateret d. 18. januar 2018

 

Forside

Kontakt

CV

Maleri

Grafik

Arbejder på papir

Film

Fotoalbum

Blog

Skitseblokken

 

 

NYT FRA VÆRKSTEDET

 

 

 

 

"Det er et medie, der er meget arbejdskrævende, og jeg vil mene, at det kun er meget få, der faktisk kan lave helt fantastiske tryk. Men når man forstår hinanden, og kunstprocessen er optimal, kan man nærmest udkrystallisere en kunstners praksis i trykket. Man er nødt til at skære ind til benet"

Udtalelsen er fremsat af kobbertrykkeren Niels Borch Jensen til Matthias Hvass Borello i forbindelse med sidstnævntes temakronik under overskriften "Trykkets genkomst" på kunstportalen Kunsten.nu, hvor Borello hævder, at grafikken for tiden oplever en decideret revival. Helt borte har grafikken dog heldigvis ikke været, men jeg labber da profetien i mig, og Borellos kronik kan læses HER>

En af kunstnerne, som samarbejder med Borch Jensen er Tal R: 'Winter Sleep', 2015, koldnål. Et af en en serie på 13 tryk (foto: Niels Borch Jensen Gallery)

 

Tilbage til hverdagen

"Jeg holder af hverdagen"... Sådan udtalte salige Dan Turéll i sin tid i en beskrivelse af dagligdagen. Og hverdag er det i sandhed blevet igen for mig efter en inspirerende uge i den tyske hovedstad Berlin. Således er anmelderkalenderen godt tegnet op, og den første udstilling, der skulle kigges nærmere på, var maleren Jan Sivertsens koloristiske bombardement på KunstCentret Silkeborg Bad. Udstillingen tager afsæt i Sivertsens kunstneriske forløb helt tilbage fra de første malerier fra begyndelsen af 1980'erne. Det er en tour de force i farvens tegn, og netop titlen 'Farven først' udgør en symptomatisk beskrivelse af udstillingen, som kan ses på Badet frem til d. 2. april 2018.

Jan Sivertsen: 'Passage des otages', 2014, tempera og olie på lærred... se flere billeder fra udstillingen HER>

 

Brücke Museum Berlin 50 år

I 1905 dannedes kunstnersammenslutningen Brücke, og en af bagmændene bag dette ekspressionistiske tiltag var den tyske maler Ernst Ludwig Kirchner. Som bekendt fik disse kunstretninger det svært, da nazisterne kom til magten i Tyskland, men senere har selv tyskerne fået øjnene op for deres banebrydende landsmænd, og i 1967 kunne man således i Berlin-forstaden Dahlem åbne et kunstmuseum med udgangspunkt i Brücke-gruppen. Sidste år åbnede museet en udstilling som fejring af, at det var 50 år siden museet blev færdiggjort og indviet, og den udstilling kan man stadig se. Det gjorde jeg f.eks. under mit Berlin-ophold, og jeg må sige, at museet ligger godt skjult i en meget mondæn bydel, men jeg fandt det - og en af de sjoveste oplevelser jeg havde, var, da en ung mand, spurgte mig, om jeg var Wolfgang Beltracchi - den berømte og berygtede kunstforfalsker, som blev stenrig på at kopiere store mestres værker. Han endte dog i spjældet, men ham ligner jeg altså... Fysisk!

Brücke Museum Berlin: Karl Schmidt-Rottluff: 'Brücke mit Eisbrechern', 1934, olie på lærred. 98 x 112 cm. Se flere billeder fra jubilæumsudstillingen HER>

 

Libermanns søpalads

Den tyske maler Max Liebermann (1847-1935) var nok en smule ironisk, da han beskrev sin sommerresidens ved bredden af Wannsee i det sydvestlige Berlin. Liebermann havde atelier ved Pariser Platz i umiddelbar nærhed af Brandenburger Tor i det centrale Berlin, og her kunne han iagttage nazisternes indtog med væmmelse. Da Liebermann døde blev villaen ved Wannsee også okkuperet af Hitlers folk, og det er ganske uhyggeligt, at blot få hundrede meter fra Liebermann-Villa ligger paladset som dannede ramme for den såkaldte Wannseekonference, som i 1942 iværksatte Holocaust. I flere år var Liebermann-Villa tilhørende en sejlklub, men gennem en lang og kompliceret proces blev huset i 2006 åbnet som museum med værker af Liebermann samt skiftende udstillinger. For nyligt besøgte jeg museet, og det var på trods af årstiden og en diset udsigt over Wannsee, en god oplevelse.

Max Liebermann: 'Bluemenstauden am Gärtnerhaus', 1928, olie på træ... se flere billeder fra Liebermann-Villa HER>

 

 

2017 i billeder

 

DRY POINT

Et minut med koldnålsradering

- en video af

Jacob Nielsen

 

SYDBYENS FORVANDLING

...en fotodokumentar

 

BILLEDER FRA

BERLIN 2018

 

NYE ARTIKLER:

 

"Ny udstilling besegler samtidskunstens potentialer og begrænsninger"

'Cool, Calm and Collected' på ARoS

"Elegante rum og et ædegilde i keramik"

Sabine Beyerle og Dirty Go Clay Band udstiller hos Galleri NB i Viborg

"Fælleshygge i tre dimensioner"

Ni kvindelige kunstnere udstiller sammen under navnet '3D Female' i Viborg Kunsthal

"Stille flyder farven"

Inka Sigel udstiller på Odder Museum