NYHEDER Siden er opdateret d. 21. november 2017

 

Forside

Kontakt

CV

Maleri

Grafik

Arbejder på papir

Film

Fotoalbum

Blog

Skitseblokken

 

 

NYT FRA VÆRKSTEDET

 

 

 

 

2018 på Louisiana

Modsat andre store museer er kunstmuseet Louisiana ikke så hemmelighedsfulde, når det drejer sig om, hvilke udstillinger, man kan se på det fine museum i Humlebæk i det kommende år. Den første af slagsen, som åbner d. 1. februar er en Picasso-udstilling, som tager udgangspunkt i Pablo Picassos keramiske arbejder. Med mere end 150 værker lavet i perioden 1947-1964 udgør udstillingen den største præsentation i Skandinavien af kunstnerens keramiske værker. Senere på foråret åbner museet en udstilling med den tyske maler Gabriele Münter, som måske ikke er så kendt i den brede offentlighed men som ikke desto mindre, ifølge museets formidlingsmateriale, må anses som en væsentlig bidragsyder til 1900-tallets europæiske maleri. Gabriele Münter blev født i 1977 og døde i 1962, og har dermed virket i en stor del af det 20. århundrede. Udstillingen varer fra d. 3. maj til d. 19. august. Senere i maj - d. 17. - åbner en udstilling i serien 'Louisiana on Paper', og her drejer det sig om den amerikanske kunstner Ed Ruscha, som er kendt for glatte og udtryksløse gengivelser af californiske miljøer, hvilket har givet ham tilnavnet "Kongen af Vestkysten". Denne udstilling slutter samme dag som Münter, d. 19. august. Herefter handler det om den store efterårsudstilling på museet, og her er temaet et emne, som alle har stiftet bekendtskab med. Fra d. 13. september til d. 20. januar 2018 er temaet på Louisiana Månen. Udstillingen blander kunst, film, litteratur, arkitektur, design, naturhistorie og historiske objekter. Den kredser om månen som kunstnerisk motiv og inspiration for myter og mystik, men også som videnskabeligt objekt og destination for både fantasier og erobring.

'Picasso Keramik': 'Trois Poissons' (tre fisk). 1957 (pressefoto: Louisiana Museum of Modern Art)

 

Spørg kunstneren!

Jeg kan kun opfordre publikum til at tage opfordringen i overskriften alvorlig. Det handler aktuelt om udstillingen 'Cool, Calm and Collected, som åbner snart på kunstmuseet ARoS i Aarhus. Udstillingen stiller skarpt på den aktuelle samtidskunstscene, og i et virvar af installationer og konceptuelle indslag kunne der sikkert være mange ting, som påkalder sig en yderligere forklaring af kunstnerne bag værkerne. Det får man mulighed for, da man har valgt, at placere en "postkasse" hvori gæsterne på udstillingen kan placere potentielle spørgsmål vedrørende de udstillede værker. Det hele kunne man høre nærmere om på DR's P1 en tidlig mandag morgen - og af samme årsag er det nok rimeligt at formode, at ikke alle er blevet bekendtgjort med muligheden. Jeg er nu ikke så bekymret for, om grebet ikke bliver formidlet grundigt på museet, som viser, hvad et stort antal af danske samtidskunstnere har at byde på i perioden 25. november 2017-2. april 2018. Desværre er det nok ikke muligt at videresende alle spørgsmål til alle kunstnere, men man kan ifølge museets interne kurator, museumsinspektør Maria Kappel Blegvad, spørge om hvad som helst.

'Cool, Calm and Collected': Ebbe Stub Wittrup & Troels Sandegaard, 'Exposed objects'. 2013 (pressefoto: ARoS Aarhus Kunstmuseum)

 

"YOKO ONO TRANSMISSION ender som et overfladisk repeterende greb båret oppe af kommunikation, og med udstillingens vægophængning og montrer afskæres vi fra en dybere oplevelse og kritisk granskning af værkerne, og man må nøjes med et uoverskueligt handout (på syv sider tætskrevet engelsk!) med beskrivelser og historiske karriere-facts, man ikke kan mærke"

Der er ikke mange formidlende sider at iagttage på udstillingen 'Yoko Ono Transmission', som for tiden finder sted på Kunsthal Charlottenborg midt i København. I hvert fald ikke hvis man skal tro Matthias Hvass Borello, redaktør og anmelder på kunstportalen Kunsten.nu. Jeg mener dog, at de forhold, som Borello angriber i sin anmeldelse ofte er synonymt med en stadig mere beregnende samtidskunstscene, men Yoko Ono må vel betragtes som lidt af en pioner inden for fænomenet "ukunstnerisk kunst", da hun efterhånden tilhører seniorafdelingen af nulevende konceptkunstnere. Udstillingen kan i øvrigt ses frem til d. 18. februar 2018. Jeg tror, jeg springer over!

'Yoko Ono Transmission, 2017. Installationsview (pressefoto: Anders Sune Berg)

 

 

EFTERÅR og VINTER 2017-18

 

DRY POINT

Et minut med koldnålsradering

- en video af

Jacob Nielsen

 

SYDBYENS FORVANDLING

...en fotodokumentar

 

2016 i billeder

 

 

NYE ARTIKLER:

 

"Hertugen af Cobra og prinsen af Danmark"

Prins Henrik og Carl-Henning Pedersen på sidstnævntes museum i Herning

"Selv i småtingsafdelingen har Cronhammar format"

Udstillingen 'Ingvar Cronhammar - Design' kan ses på kunstmuseet HEART i Herning

"Tre røvere i underholdende frit fald"

Daniel Richter, Jonathan Meese og Tal R i 'The men Who Fell from Earth' Holstebro Kunstmuseum