NYHEDER Siden er opdateret d. 25. juni 2019

 

Forside

Kontakt

CV

Maleri

Grafik

Arbejder på papir

Film

Fotoalbum

Blog

Skitseblokken

 

 

NYT FRA VÆRKSTEDET

 

 

"Jeg kan garantere, at vores projekt er i stor respekt for Per Kirkebys mur, som jo er helt unik og kendt på verdensplan. Det er helt afgørende, at vi sikrer, at udsynet til muren opretholdes"

Ordene er fremsat af Aars Borgerforenings næstformand, Jørgen Kristensen, i en udtalelse på kulturportalen Kulturmonitor, hvor portalens journalist Mads Gordon Ladekarl har sat sig for at afsløre en plan vedrørende en overdækning af en central plads i Aars, hvor dette initiativ tilsyneladende vil komme i fysisk karambolage med Per Kirkebys omfattende skulptur 'Muren' på Kimbrertorvet. Sidste år op til jul var skulpturen midtpunkt i en diskussion, da Borgerforeningen helt uden nogen som helst brug af fornuft og almen omtanke havde placeret juleguirlander på værket. En lokal elektriker blev sat på sagen, og han borede huller i murstenen med henblik på at hæfte Borgerforeningens idé fast til skulpturen. Denne skade er ikke endnu udbedret, så set i dét perspektiv, er det nok ikke så underligt, at man nu ser med en vis skepsis på Borgerforeningens nye idé. Per Kirkeby døde i foråret 2018, så han er desværre ikke i stand til at gøre indsigelser mod en samling dilettanter i en by, som Kirkeby selv for år tilbage beskrev som "et hul i jorden". Senere gik den verdenskendte kunstner og Aars som bekendt i fin harmoni - og Kirkeby blev udnævnt som æresborger. Nu sjofler samme bys officielle repræsentanter Kirkeby, så det driver ned ad væggene. Var der nogle, der sagde "bonderøve"? Jeg gjorde i hvert fald ikke!!!

'Muren' af Per Kirkeby i Aars (foto: VisitVesthimmerland)

 

"Jeg har af flere omgange haft den store glæde at være medlem af Ny Carlsbergfondets bestyrelse, siden 2014 som formand. Det har været et meget stort privilegium at stå i spidsen for en af Danmarks mest indflydelsesrige fonde, og jeg er stolt over de mange værker og kunstprojekter, som vi gennem tiden har støttet"

Udtalelsen er fremsat i forbindelse med en pressemeddelelse, der fortæller, at Ny Carlsbergfondets formand Karsten Ohrt efter længere tids alvorlig sygdom har besluttet at trække sig fra posten med omgående virkning. Professor Morten Kyndrup har i Ohrts sygdomsperiode varetaget hans opgaver, og han fortsætter dette arbejde, indtil en ny formand er udpeget.

Karsten Ohrt (pressefoto: Ny Carlsbergfondet)

 

Gavludsmykning i Brande skrottes sandsynligvis

I 2018 kunne man fejre, at det var 50 år siden, at et antal borgere i Brande skabte et billedkunstnerisk fokus på byen, da man inviterede et antal yngre kunstnere til at udsmykke et tilsvarende antal gavle centralt i stationsbyen. Imidlertid blev initiativet så stor en succes, at der løbende er blevet lavet nye udsmykninger, og en af de mest radikale af disse blev foretaget af den dansk-chilenske konceptkunstner Mario Evaristti i 1994. I Bogen, der markerede fejringen af jubilæet hedder det blandt andet om dette værk, at det "er et usædvanligt og konfrontatorisk monstrum af et værk". Dette er svært at argumentere imod, da værket fremstår i en narrativ kollision til arkitekturen, som har rummet Brande Rådhus. Ifølge Brande Bladet skal bygningen nu rives ned, og ifølge avisen har Ikast-Brande Kommune besluttet at værket bliver skrottet på trods af, at kvalificerede kunstfaglige eksperter har vurderet værket som bevaringsværdigt. Kultur- og fritidsudvalget ved kommunen har herefter besluttet, at man bevilger 40.000 kr. til dokumentation af værket i form af opmåling, fotografering og materialebeskrivelse. Ikast-Brande Kommunes Billedkunstråd har imidlertid en helt anden plan på vegne af kommunen. Her foreslår man, at udsmykningen fremadrettet bliver en del af en skole, der skal opføres på lokaliteten. Selv vil jeg ikke være bleg for at beskrive 'Escalator Liberta' som et hovedværk af en kunstner, der ellers ofte har begået sig i forbindelse med aktioner over hele verden. Mario Evaristti har en baggrund som arkitekt, og dette forhold spiller også ind i samspillet mellem relief og den aktuelle arkitektur. Der bør findes en løsning, der bevarer værket; men dybest set handler det vel om kommunale prioriteringer... Altså penge! 

  

Billedet her yder ikke relieffet 'Escalator Liberta' af Marco Evaristti fuld retfærdighed (foto: visitikast-brande.dk)

 

Nyt nummer af Kunstmagasinet Janus er ude

Gennem mange år har udstillingsinstitutionen Janusbygningen i Tistrup ved Varde udgivet et kunstmagasin - og for nyligt udkom det nyeste nummer, hvortil jeg har leveret to anmeldelser. Dels en anmeldelse af Troels Laursens portræt af billedkunstneren Jens Chr. Jensen og dels en længere beskrivelse af den stadigt aktuelle udstilling med værker af Wiliam Skotte Olsen på HEART i Herning. I øvrigt er den årlige Kunstnernes Sommerudstilling netop åbnet i Janusbygningen. Her vil jeg lige benytte lejligheden til at markere, at det er 30 år siden, at jeg debuterede som maler... læs anmeldelsen af Wiliam Skotte Olsen-udstillingen HER>

Kunstmagasinet Janus nr. 2 - juni 2019

 

 

2018 i billeder

 

DRY POINT

Et minut med koldnålsradering

- en video af

Jacob Nielsen

 

FORÅR-SOMMER

2019

 

BILLEDER FRA

BERLIN 2018

 

NYE ANMELDELSER:

 

"Kunst rimer på brunst. Længere er den ikke!"

'Art & Porn' på ARoS i Aarhus

"Kærligheden sejrer over modsætningerne"

Sidsel Ramson og Carl-Henning Pedersen i kunstnerisk parløb i Herning

"Hos østrigske Wurm er avantgardekunsten inkluderende"

Erwin Wurm udfordrer publikum på Museum Jorn i Silkeborg

"Skitsen som forlængelse af kunstnerens signatur"

Tegninger og skitser af Michael Kvium på Horsens Kunstmuseum