NYHEDER Siden er opdateret d. 10. december 2019

 

Forside

Kontakt

CV

Maleri

Grafik

Arbejder på papir

Film

Fotoalbum

Blog

Skitseblokken

 

 

NYT FRA VÆRKSTEDET

 

 

På vej til Skagen

Når disse linjer læses er jeg enten på vej til eller på vej hjem fra Skagen, hvor Skagens Kunstmuseum for tiden viser udstillingen med værker om og med digtermaleren Holger Drachmann. Der er naturligvis en årsag til, at vi tager den lange tur til kongerigets nordligste by - og her drejer det sig om, at jeg er i gang med at forberede årets sidste kunstanmeldelse. Drachmann er nok primært bredt kendt for at være forfatter til Midsommervisen, men han er faktisk uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi - dog uden afgang fra uddannelsen. Drachmann var en rastløs sjæl, hvilket man kan læse om i udstillingens omfattende katalog, som jeg har studeret flittigt, da jeg fik det tilsendt da udstillingen 'Jeg er hav' åbnede for et par måneder siden. Den kan ses på museet i Skagen indtil d. 24. maj 2020.

Installationsfoto fra udstillingen 'Jeg er hav'. I baggrunden ses et maleri, hvori P.S. Krøyer har portrætteret Holger Drachmann (foto: Csaba Labrancz)

 

Thorning-portrættør er en talentfuld kunstner

For et par år siden kunne man på TV2's hjemmeside læse en svada af min gode anmelderkollega Tom Jørgensen, som lød i retning af, at "der simpelthen er for mange danske malere, der savner forudsætningerne for at kunne male". Årsagen til denne generelle attitude i forhold til danske maleres evner skal ses i et portræt, som den danske maler Ditte Ejlerskov for et par år siden lavede af tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt. Om det aktuelle portræt er helt håbløst, vil jeg ikke gøre mig klog på, da jeg aldrig har set værket gengivet på andet end en computerskærm; men det rokker ikke ved faktummet, at Ditte Ejlerskov nu er den ene af hovedpersonerne i en udstilling i Viborg Kunsthal - og her kan jeg blot fastslå, at savner Ejlerskov "forudsætningerne for at kunne male", viser hun sig ikke desto mindre som en talentfuld billedkunstner. 'Den inverterede pyramide' er udstillingens titel, og samtidigt viser kunsthallen, som netop har fejret sit 25-års jubilæum en udstilling med værker af maleren Mette Winckelmann i et labyrintisk forløb i kunsthallens udfordrende østfløj. Jeg har forfattet en anmeldelse af de to udstillinger, og den kan allerede nu læses online på Jyllands-Postens hjemmeside.

 

Ditte Ejlerskov: 'Sour Glitch', 2019. Mixed media på lærred... se flere billeder fra Ejlerskovs udstilling i Viborg Kunsthal HER>

 

'Århuspigen' over vurderingen

For nyligt kunne jeg her på siden fortælle om en skulptur fra 1921 af Kai Nielsen, som netop har været under hammeren hos auktionshuset Bruun Rasmussen. Der er naturligvis tale om en afstøbning i bronze af  'Århuspigen', som kan i en version til dagligt kan ses i Rådhusparken i Aarhus. Skulpturen var vurderet til en million kroner, men budene sluttede først ved 1,6 millioner. Ellers var det for mig personligt interessant, at et maleri af Erik Raadal (1905-1941) med et motiv fra Gjern, vurderet til 30.000-40.000 kr. nåede et hammerslag på 75.000 kr. Til gengæld var det svært at sælge Cobra-kunst, og muligvis skal dette ses i, at man vurderer også ret uinteressante værker af grupperingens kunstnere for højt. Det syntes dog besynderligt, at et maleri af Asger Jorn, malet på pap i 1940 blev trukket ud af auktionen, da budene nåede 480.000 kr. Maleriet var vurderet til en halv million! Til gengæld ser det ud som om, at værker af Per Kirkeby har en opadgående kurve. Et maleri på masonit fra 1978-79 af den danske kunstner tredoblede vurderingen på 300.000 kr. Det er en gengivelse af det værk, der kan ses herunder.

  

Per Kirkeby: Uden titel, 1978-79. Olie og lakfarve på masonit, 122 x 122 cm. Vurd.: 300.000 kr. Hammerslag: 900.000 kr. (foto: Bruun Rasmussen)

 

Nyt islandsk perspektiv på Sigurjón Ólafsson

For nyligt anmeldte jeg en udstilling, der kan ses på Kunstmuseet i Tønder, med et større antal værker af den islandske billedhugger Sigurjón Ólafsson (1908-1982). Denne anmeldelse afstedkom en større udveksling af mails mellem kunstnerens enke og stifteren af Ólafssons museum i Reykjavik, Birgitta Spur og denne hjemmesides redaktør. Korrespondancen har blandt andet handlet om to skulpturer, som er - eller nærmere var - placeret på Rådhustorvet i Vejle. De to monumentale granitskulpturer er for en tid placeret på en af Vejle Kommunes pladser, mens torvet bliver renoveret. Jeg har nu netop med post fra Island modtaget en bog, som beskriver tilblivelsen af Sigurjón Ólfasson Museet i Reykjavik. Desværre er bogens tekst primært på islandsk, som jeg ikke behersker; men heldigvis er der flere historiske avisartikler, som har afsæt i Danmark, så oplevelsen af bogen er ikke udelukkende baseret på billedkigning. Den aktuelle udstilling i Tønder kan ses frem til d. 1. marts 2020.

Coverdesignet på bogen 'Listasafn Sigurjóns Ólafssonar - Tilurđ og Saga' af Birgitta Spur.

 

PRESSE

 

DRY POINT

Et minut med koldnålsradering

- en video af

Jacob Nielsen

 

EFTERÅR-VINTER

2019-2020

 

BILLEDER FRA

BERLIN 2018

 

NYE ANMELDELSER:

 

"Begravet i aske og genopstået på Moesgaard Museum"

Udstilling beskriver dramaet bag naturkatastrofen i Pompeji og Herkulanum i 79 e.Kr.

"Finurlige tolkninger af de 17 verdensmål"

Et kalejdoskopisk sceneri danner udgangspunkt for udstillingen 'Vores verden' på Naturhistorisk Museum i Aarhus

"En lille udstilling om et stort emne"

Hannah Toticki Anbert med udstillingen 'Reservat' på Holstebro Kunstmuseum

"Ekspressionismen som bestanddel i nutidsmaleriet"

Maleren Martin Fraenkel udstiller hos Galleri Profilen i Aarhus