NYHEDER Siden er opdateret d. 23. april 2018

 

Forside

Kontakt

CV

Maleri

Grafik

Arbejder på papir

Film

Fotoalbum

Blog

Skitseblokken

 

 

NYT FRA VÆRKSTEDET

 

 

 

 

Nye udstillinger i Kunstpakhuset

Lørdag d. 21. april åbnede en ny - eller nærmere to udstillinger - i Kunstpakhuset i Ikast. Der er faktisk tale om en dobbeltudstilling med værker af Cilla Leitao samt Nour Fog og Anna Samsøe. De to sidstnævnte samarbejder om udstillingen 'Vacant Potential', og her synes titlen mere som en konstruktion, der skal give identitet til de ellers fine værker end en egentlig filosofisk tilføjelse til en serie keramiske, organiske skulpturer med lydelementer. Faktisk fungerer denne del af udstillingen ganske fint uden den såkaldte "italesættelse", som kunstnerne ikke desto mindre følte sig nødsaget til at foretage under ferniseringen, som jeg deltog i. Det samme kan man for så vidt sige om Leitaos installation 'Støvkammer, Pulvermorgen', der fungerer som et meditativt rum i de fine udstillingslokaler i Kunstpakhuset ved Ikast Station. I forhold til offentlig transport er der således ingen undskyldning for ikke at besøge de skiftende udstillinger på stedet. De aktuelle kan ses frem til d. 3. juni.

Installationsfoto med de aktuelle udstillinger i Kunstpakhuset (foto: Ole Jørgensen)

 

"Men hvad kan tegningerne overraske med? De fremstiller et rødvins- og cafélatteliv, som hun tit ironiserende hæver sig over, skønt det utvivlsomt er hendes eget. De er fulde af ulidelige banaliteter"

Det er hårde ord i april, og citatet herover stammer fra en anmeldelse i Kunstavisen foretaget af Leo Tandrup, som har taget udstillingen 'Hemmeligheder alle vegne' med værker af Maria Wandel under "kærlig" behandling. I kraft af sin voldsomme attitude mod udstillingen anfægter Tandrup således ikke blot kunstnerens værker, men samtidigt angriber han Horsens Kunstmuseum, hvor udstillingen finder sted, for en uprofessionel kuratering. Jeg føler mig overbevist om, at Maria Wandels eneste fejltagelse består i, at hun ikke tilhører et segment af kunstnere fra Tandrups inderkreds som de malere, han roser op i de højeste luftlag i samme nummer af magasinet.

Tegning af Maria Wandel fra udstillingen 'Hemmeligheder alle vegne' på Horsens Kunstmuseum

 

"Kvindeportrætterne åbenbarer en side af Anchers talent, som vi gerne vil bringe frem i lyset. Hans kvindesyn var forud for sin tid og er særlig kendetegnet ved måden, han respekterede og ligefrem beundrede sin hustru Anna Ancher som kunstnerkollega. Han lod sig gerne inspirere af de mange piger og fruer, han omgikkes"

Kunstneren, der omtales i citatet herover er naturligvis skagensmaleren Michael Ancher, og ordene - forfattet af museets direktør Lisette Vind Ebbesen - er fundet på Skagens Kunstmuseers hjemmeside i anledning af en udstilling, der åbner på hovedmuseet i Skagen d. 21. april. Jeg har planlagt en udflugt til Danmarks nordligste by i ugen efter udstillingsåbningen med henblik på at se udstillingen 'Michael Ancher og kvinderne fra Skagen', så der vil naturligvis komme meget mere på denne side senere om udstillingen, som kan ses indtil d. 26. august, på et senere tidspunkt.

Michael Anchers maleri 'En barnedåb' (1883-88) hænger normalt på Ribe Kunstmuseum (pressefoto)

 

Copenhagen Contemporary genåbner på Refshaleøen

Sidste år måtte man lukke det ellers vellykkede projekt Copenhagen ContemporaryPapirøen på den modsatte side af Nyhavn i København. Lejemålet kunne ikke forlænges, da det vistnok er planen, at der skal bygges boliger på den eksklusive grund. Siden har der været forskellige initiativer i gang med henblik på at finde et sted, hvor CC fremadrettet kan eksistere. Det er fundet nu. I én af B&W's nedlagte svejsehaller på Refshaleøen vil kunsthallen genopstå på ca. 7.000 m2 - og nu i en permanent form. Det er planlagt, at Copenhagen Contemporary genåbner d. 28. juli med tidligere overinspektør på ARoS, Marie Nipper, som direktør. Hun er hentet til København fra en kuratorstilling på Tate Liverpool i England. I forbindelse med offentliggørelsen fortæller Nipper: "Vi vil præsentere publikum for kunstens verdensstjerner, men også for de nye talenter, der markerer sig på den internationale kunstscene netop nu". CC åbner med Superflex og Doug Aitken.

Marie Nipper her fotograferet i Copenhagen Contemporarys nye omgivelser på Refshaleøen (foto: Copenhagen Contemporary)

 

2017 i billeder

 

DRY POINT

Et minut med koldnålsradering

- en video af

Jacob Nielsen

 

SYDBYENS FORVANDLING

...en fotodokumentar

 

BILLEDER FRA

BERLIN 2018

 

NYE ANMELDELSER:

 

Nutidsmodernist i småt og stort"

Maleren Mogens Gissel med udstillingen 'Minature' hos Galleri Profilen i Aarhus

"Hos eneren Olsen er alt i spil"

Ribe Kunstmuseum fejrer John Olsen med en fremragende udstilling

"Rene linjer og fornøjelige sætninger"

Maria Wandel tegner ord og sætninger på Horsens Kunstmuseum

"ARoS graver dybt i popkunstens tidslomme"

James Rosenquist er en af popkunstens ypperligste kunstnere