NYHEDER Siden er opdateret d. 19. juli 2018

 

Forside

Kontakt

CV

Maleri

Grafik

Arbejder på papir

Film

Fotoalbum

Blog

Skitseblokken

 

 

NYT FRA VÆRKSTEDET

 

 

 

 

"Der blev taget afstand fra det eksisterende samfund med dets institutioner og regler og familiestrukturer. I stedet rettedes fokus mod alternative livsformer, selvrealisering, fred i verden, livsnydelse, naturens kraft og muligheder samt alternative spirituelle og religiøse retninger"

Således kan man læse på Dansk Plakatmuseums hjemmeside, og temaet er naturligvis plakater - nærmere beskrevet plakatkunsten, som den kom til udtryk i året 1968 og i årene efter. Plakaten var et væsentligt kommunikations- og agitationsværktøj i en tid, hvor de elektroniske medier begrænsede sig til TV og radio. Udstillingen på plakatmuseet har titlen '1968. Plakater fra et oprør' og jeg har faktisk planlagt et besøg i Den Gamle By i Aarhus, hvor Dansk Plakatmuseum er placeret, med henblik på at se nærmere på værkerne, der sikkert giver anledning til et nostalgisk blik på en periode, jeg husker ret klart.

'1968. Plakater fra et oprør': De olympiske lege i Mexico 1968 (pressefoto: Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By)

 

"Men Sonne mener, at rød symboliserer "blod, krig og kamp". Andre vil måske sige, at rød er kærlighedens farve, og under alle omstændigheder bliver Sonnes bevisførelse for at kvindens røde trøje i 'Udslidt' er er et symbol på kamp, modsagt af ham selv, idet samme farve optræder i 'En landevej' fra 1893, uden at han læser koloritten dér i samme retning"

Citatet stammer fra en boganmeldelse foretaget af Politikens kunstanmelder Trine Ross, der beskriver en ny bog om maleren H.A. Brendekilde (1857- 1943) forfattet af Ralph Sonne, som tillægger farven rød en symbolsk betydning, ligesom han antyder, at Edvard Munch er stærkt inspireret af det nævnte maleri, som er vist som eksempel herunder, da han maler sit ikoniske værk 'Skrik'. Jeg vil give Ross ret, når hun beskriver denne sammenfatning som en udokumenteret påstand. Når jeg imidlertid selv har fattet interesse for bogen om Brendekilde, er det fordi Randers Kunstmuseum til november viser en forskningsbaseret udstilling, der fokuserer på de to samtidige malere, H.A. Brendekilde og L.A. Ring (1854-1933). Trine Ross giver tre hjerter til bogen om Brendekilde, men Henrik Wivel er lidt mere tolerant i Kristeligt Dagblad, hvor han giver fire hjerter.

H.A. Brendekilde: 'Udslidt'. 1889 (illustration fra bogen 'H.A. Brendekilde. Værk og betydning i dansk kunst- og kulturhistorie')

 

Kunst skaber debat - om ikke andet

Man skal tilsyneladende gå til yderligheder, som den gode kunstner Asger Jorn en gang antydede, hvis man skal have omtale omkring et kunstværk i medierne. Det er sket nu - igen - da Københavns Kommune nu, på anbefaling af kommunens billedkunstudvalg, har indkøbt et værk bestående af 20 A4-ark, som hver fungerer som en tilsyneladende ordløs nekrolog over nulevende politikere. De påstår blot og enkelt blandt andet, at "Henrik Sass Larsen er død", og skal ses som et fremtidsscenarie, da alle, herunder politikere, faktisk en dag skal dø. Værket er udført af kunstneren og aktivisten Jakob Jakobsen, og reaktionerne på både værk og indkøb har været mange. For eksempel udtaler et af SF's medlemmer af Folketinget Jakob Mark til Jyllands-Posten: "Jeg køber ikke præmissen om, at politikere ikke må have en mening om kunst. Min holdning til værket af Jakob Jakobsen er, at det er spild af penge, ligegyldigt og grimt". Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet siger følgende på Twitter: "Det er usmageligt, det her. Jeg forstår ikke, at man vil bruge skatteydernes penge på den slags". Måske burde én eller anden minde hr. Jørgensen om, at de penge, borgerne har betalt i skat, ikke længere tilhører skatteyderne, men at det er politikerne, som er blevet valgt til at forvalte de penge, som Skattevæsenet har inddraget hos borgerne, når pengene vel at mærke ikke er placeret i komplicerede skattely. Billedkunstudvalget ved Københavns Kommune består af tre folkevalgte politikere fra Københavns Borgerrepræsentation og fem kunstfaglige personer. Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Niko Grünfeld, som repræsenterer partiet Alternativet, udtaler til Jyllands-Posten: "Et enigt udvalg syntes, at værket er passende og interessant. At det har skabt debat, tænker jeg, at det skal kunsten også kunne en gang i mellem. Det hilser jeg egentlig velkommen". Prisen for det aktuelle værk er kr. 10.000, og det bør perspektiveres i forhold til et samlet årligt budget til indkøb af kunst i Københavns Kommune på kr. 675.000.

 

Et af de 20 A4-ark, der under titlen 'Dødsfald' fungerer som nekrologer over nulevende politikere (foto: Polfoto)

 

 

2017 i billeder

 

DRY POINT

Et minut med koldnålsradering

- en video af

Jacob Nielsen

 

SYDBYENS FORVANDLING

...en fotodokumentar

 

BILLEDER FRA

BERLIN 2018

 

NYE ANMELDELSER:

 

"To verdener åbner sig i Viborg"

Dobbeltudstilling med Kaspar Oppen Samuelsen og Héctor Zamora finder sted i Viborg Kunsthal

"Satire over hæsligheden og ondskaben"

De britiske brødre Jake & Dinos Chapman sætter verdens grimme sider i perspektiv på ARoS

"Idé og udførelse i ubalance"

Kikset udstilling i Kunsthal Aarhus skulle sætte fokus på fænomenet "sexrobotter"

"Eminent fokus på den tredje Skovgaard"

Skovgaard Museet i Viborg og Vejen Kunstmuseum belyser Niels Skovgaards liv og værk