Når eksperimenter lykkes, bliver kunsten levende

 

Der findes to slags kunstnere: Dem, der arbejder støt og forudsigeligt på rutinen, og dem, for hvem eksperimentet er en præmis. Katja Bjørn og Trine Boesen tilhører den sidste kategori

 

******

Der er vel ingen naturlov, som forhindrer en kunstanmelder, der efterhånden har oplevet lidt af hvert på landets mange udstillingsinstitutioner, i at blive overrasket over et par udstillinger med to kunstnere, der har indprentet sig i publikums bevidsthed på hver sin måde. Når kunstnerne, som i det aktuelle tilfælde, transformerer udstillingsrummene i Viborg Kunsthal om til ekstraordinært berusende miljøer, udvider de samtidigt kunstens felt til et anliggende for tilstande af meditation.

 

En tur på floden

Katja Bjørn har ved adskillige lejligheder bevist sit høje niveau inden for genren videoinstallation. Dog mindes jeg ikke tidligere at have oplevet et værk af en så dragende karakter som 'A Ride on the River', som er præcist, hvad titlen antyder: En tur på floden. Fra udstillingsrummets balkon kan man se, hvad der tilsyneladende fremstiller en konstant strøm af vand, der finder sit ophav uden for kunsthallens mure.

 

Værket spiller i sin grundsætning på menneskets fascination og angst for vandet. Hvem kender ikke følelsen af at stå ved en havnekaj i skumringen og kigge ned i det mørke dyb? Umiddelbart synes Bjørns brølende flod, ledsaget af en stærk lydside, blot at leve sit eget liv, indtil beskueren får øje på forskellige emner nede i den dystre vandoverflade.

 

I forløbet ses med ét en nøgen kvinde svømme på ryggen tilsyneladende uden nogen form for panik. Før eller siden dukker en forladt robåd imidlertid op i bølgerne, og associationerne bygges op på ny, i takt med at vandskorpen forvandler sig.

 

Leg med tyngdekraften

Har Katja Bjørn i en underforstået grad tyngdekraften som mørkets ledsager, er Trine Boesen nærmest drevet af et modsatrettet impuls. Her går man i bogstavelig forstand ind i adskillige distrikter, hvor letheden og farvernes indbyrdes styrker synes at udgøre den kunstneriske dynamo. Trine Boesen har ofte vist sig som rendyrket maler, og det ses der også begavede eksempler på i forbindelse med udstillingen "Into Dimension".

 

En serie malerier med en overvejende gul palet lader sig forvandle til dele af en totalinstallation i et rum så gult som The Yellow Submarine - et af den psykedeliske epokes mere poppede indslag. Rummet slår igen i al sin gule pragt, men det er, hvor Boesen intenst eksperimenterer, at udtrykket for alvor bryder igennem. I videoinstallationen 'The Beautiful Dark' går man ind i et rum, som underbygger Boesens leg med tyngdekraften. Mange af de samme elementer, som ses på hendes malerier går igen her i et bevægende forløb på en let buet overflade.

 

Magisk rum

Det er dog totalinstallationen 'Urværket', som i sin enkelthed udgør udstillingens skarpeste - og samtidigt blideste - indslag. I et hvidt, lyddæmpet rum optræder fem cirkulære søjler, som er inspireret af en rejse, kunstneren foretog for flere år siden til Tibet, hvor hun oplevede buddhistiske bedemøller, som der her refereres til. Frem for religiøse mantraer har kunstneren valgt en dissonans af kendte sange. Rummet er magisk, og en tilbagevenden til en verden med rumklang og ekkoer næsten skræmmende.

 

I det hele taget er det fantastisk at opleve landets kunsthaller være førende med henblik på at vise ny og vedkommende samtidskunst. Viborg Kunsthal udgør et glimrende eksempel på denne tendens, og vækker de to aktuelle udstillinger ikke ligefrem de døde til live, bekræfter de under alle omstændigheder livets dynamiske styrke gennem bevægelse i mere end én forstand.

 

KATJA BJØRN - 'A RIDE ON THE RIVER'

TRINE BOESEN - 'INTO DIMENSION'

VIBORG KUNSTHAL

Riddergade 8, Viborg

Til den 24. februar 2019

 

BLÅ BØGER:

Katja Bjørn

Født 1967

Uddannet cand.mag. i kunst- og religionshistorie.

Arbejder primært med videokunst

Er blandt andet repræsenteret i samlingerne på Randers og Horsens Kunstmuseum samt på Kvindemuseet i Aarhus

Bor og arbejder i Aarhus

 

Trine Boesen

Født 1972

Har gået på Det Jyske Kunstakademi i tidsrummet 1995 til 1997. Dimitterede fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i København i 2002

Har udstillet adskillige steder i ud- og indland, blandt andet på Arken, Trapholt, Kunsten, Aros og Brandts

Bor og arbejder i København

 

Se billeder fra 'A Ride on the River' HER>

Se billeder fra 'Into Dimension' HER>