Melankoliens accent kan udtales flerstemmigt

 

Kunstnerkvartetten Island Life udtrykker sig i mol, hvis man skal tro titlen på deres udstilling i Tønder. Helt så entydig er den dog ikke.

 

******

Man kan udmærket blive en anelse rundforvirret, når man tager det første umiddelbare blik på udstillingen 'Mol' af kunstnergruppen Island Life på Kunstmuseet i Tønder. Udtrykker man sig musikalsk i mol, rummer klangbunden ofte en melankolsk tone, og på mange måder modsiger udstillingens titel de mange skulpturelle enheder, der udgør den samlede totalinstallation, som igen rummer et mangesidet og til tider ganske morsomt udstillingskoncept.

 

Stram og luftig komposition

Udstillingens fire hovedrolleindehavere Christina Hamre, Annesofie Sandal, Nanna Starck og Charlotte Bergmann Johansen repræsenterer hver især et tydeligt formsprog, som dog i nogen grad opløses i den aktuelle iscenesættelse og netop som isoleret scenarie, fungerer udstillingens begyndende rum faktisk ret godt i en stram og luftig komposition i oplagte mol-akkorder.

 

Charlotte Bergmann Johansens 'I skovens, dybe, stille ro' bestående af et stålblank rullebord med birkestammer påmonteret siger måske ikke i sig selv noget videre, men skulpturen balancerer fint i rummet mellem natur og industriprodukt. Det samme bør man anføre i forbindelse med Christina Hamres bænk i samme rum, som skaber en kollision mellem den geometrisk forankrede skulptur og en eftermonteret, organisk form. Tricket er velkendt og effektivt i den moderne kunst.

 

Tætte dialoger

Går man ind i udstillingens hovedlokale, eller under alle omstændigheder det største af slagsen, finder man en overflod af forskelligartede skulpturelle udtryk. Værker skriger til beskueren og nogle står enkelt og insisterende, mens andre optræder flyvske og fjerne.

 

I den sidste kategori finder man Christina Hamre folde sig ud i mere varierede, men ikke mindre organiske perspektiver, end man oplevede i den indledende scene. Temaet er en serie stofskulpturer, som kredser om begrebet siamesiske tvillinger og kontrasten til Annesofie Sandals sarte, arkitektoniske installation 'Who Let the Dog Out' (uden spørgsmålstegn) kunne vel dårligt være større.

 

Der er til gengæld fint samspil mellem Hamres stoflighed og Nanna Starcks løjerlige væsner, tilsyneladende sammenfattet af diverse genstande fra kunstnerens mixed media-lager. De er morsomme og i tæt dialog med for eksempel Annesofie Sandals tidligere nævnte værker.

 

Overstadige blå toner

På samtidskunstscenen oplever man ofte arbejder af ret futil karakter, og netop de lettere inferiøre værker, som trods alt befinder sig på den aktuelle udstilling i forgården til Tønders marskområde, kunne nemt være fravalgt i en langt mere konsekvent udført kuratering.

 

Ganske vist symboliserer et gennemgående tovværk i opsætningen, at der er et samspil i den udstillende kvartets konstruktioner, men det synes alligevel, som har begejstringen på et tidspunkt taget overhånd hos de fire kunstnere, og det i sig selv kan man naturligvis bifalde. Jeg har dog svært ved - i nogle tilfælde - at få det melankolske til at adaptere et projekt, der faktisk har humoren som en underliggende funktion.

 

Det er svært at se formålet med en kompilerende ruminstallation, når de fire kunstnere, der skulle repræsentere den blå akkord i kunsten, ofte anslår de overstadige toner på klaviaturet. Ikke desto mindre - trods disse forbehold - rummer udstillingen 'Mol' adskillige fornøjelige og originale indslag i kraft af, at melankoliens accent udtales af fire forskellige stemmer.

 

'MOL' AF ISLAND LIFE

KUNSTMUSEET I TØNDER

Wegners Plads 1, Tønder

Til den 4. november 2018

 

BLÅ BOG

Island Life består af:

Annesofie Sandal er født i 1977 i Seoul. Bor og arbejder i København og New York

Charlotte Bergmann Johansen er født i 1970 i Aalborg og bosiddende i København

Christina Hamre er født i 1974 og bor og arbejder i København

Nanna Starck er født i 1976 og bor og arbejder i København

De fire kunstnere er alle uddannet ved Det Kgl. Danske Kunstakademi i København

 

Se billeder fra udstillingen HER>