Fra Rusland til Danmark og tilbage igen

 

Et kærligt kulturelt sammentræf på to vidt forskellige niveauer mellem Rusland og Danmark tur-retur er heldigvis forlænget, og kan ses i Viborg Kunsthal.

 

******

Det er svært at skelne de to kunstnere Maria og Natalia Petschatnikov fra hinanden, når man møder de russiske tvillinger langt borte fra deres hjemland. For at gøre den geografiske forstyrrelse total er deres fælles udstilling i Viborg Kunsthal et direkte udkomme af et ophold, der fandt sted for et par år siden som en del af kunsthallens residency-program Riddergade AIR.

 

Tvillingernes fascination af nationalklassikerne

I Viborg fandt søstrene Petschatnikov hos en antikvitetshandler et antal figurer fra Den Kgl. Porcelænsfabrik og en fascination af noget af det mest danske, man kan forestille sig, afstedkom et idérigt forløb, der efterfølgende udspandt sig i tvillingernes atelier i Berlin, hvor de gik i gang med at skabe skulpturelle enheder med direkte afsæt i de danske nationalklassikere.

 

Man kan udmærket iagttage Maria og Natalia Petschanikovs værker som en form for karikaturer over en tradition, som mange herhjemme vil beskrive som gammeldags og konservativ; men her er jeg sikker på, at man forregner sig, hvis det er under det påskud, man ser værkerne. Der er givetvis tale om en oprigtig glæde ved opdagelsen af disse fornemme figurer, som efterfølgende er iscenesat i et miljø, som ligner et lager.

 

Flere af genstandene fremstår som er de gået i stykker under en intern eller ekstern transport, og bevidstheden om ,at det er skrøbelige værker, vi har med at gøre, understreges af udstillingens titel 'fragile'. Tilstedeværelsen af palleløftere og sækkevogne som en del af sceneriet underbygger blot dette forhold.

 

Collagen forvandles til rene miljøer

Der ligger mange og langt flere markante oprindelser til grund for værkerne hos Julie Boserup, der har indtaget de mere egale og konventionelle rum i Viborg Kunsthal. Ganske vist er collagen et tilbagevendende element hos Boserup, men den gængse metode, hvor papir klippes ud og klæbes op, bliver dimensioneret i kraft af nogle ruminstallationer, hvori collagen som metode udvikles og forvandles til rene, abstrakte miljøer med sofistikerede narrativer.

 

Her er det vanskeligt ikke at tænke en tradition ind i helheden, og vi rammer faktisk nogle konventioner fra søstrene Petschatnikovs oprindelsesland. Referencer til de geometrisk funderede, russiske kunstnere, Kazimir Malevich og El Lissitzky, har muligvis ikke stået skarpt i Boserups bevidsthed, da hun udviklede udstillingen 'Transformer'; men ikke desto mindre er associationerne østover oplagte og de i flere tilfælde halvskjulte arkitektoniske elementer i kompositionerne kun med til at underbygge denne anmelders hypoteser.

 

Således bliver søstrene Petschatnikovs visuelle rejse fra Rusland til Danmark forsynet med en smuk returbillet stemplet af Julie Boserup, og begge udstillinger er heldigvis blevet forlænget, således at man kan se dem efter den lange Corona-nedlukning, der begyndte, da udstillingerne faktisk skulle åbne i december 2020.

 

JULIE BOSERUP - TRANSFORMER

MARIA OG NATALIA PETSCHATNIKOV - FRAGILE

Til den 16. maj 2021

VIBORG KUNSTHAL

Riddergade 8, Viborg

 

JULIE BOSERUP

Født 1976.

Uddannet ved Chelsea College of Art i London 2002.

Bag sig har hun adskillige udstillinger og er blandt andet repræsenteret på Statens Museum for Kunst, Det Nationale Fotomuseum samt Museum of the City of New York, USA.

Hun bor og arbejder i København.

 

MARIA OG NATALIA PETSCHATNIKOV

Født 1973 i Leningrad (det nuværende Sct. Petersborg).

De har en bred uddannelse bag sig, som blandt andet inkluderer studier ved Hunter College of the City University og New York, USA.

De har siden debuten i 1997 udstillet et utal af steder over hele verden.

De bor og arbejder i Berlin.

 

Se billeder fra 'Transformer' HER> og fra 'fragile' HER>