Frandsen på besøg i Lethland

 

Billedkunstneren Erik A. Frandsens skildringer fra Haiti optræder i tegninger, freskomaleri og notater bukket i neon på Randers Kunstmuseum

 

******

Man registrerer den omgående. Stemmen! Inden jeg i det hele taget har betrådt udstillingen 'Haiti' på Randers Kunstmuseum, hører jeg den tydeligt og insisterende. Nogle vil måske erstatte "insisterende" med "irriterende", men man kan ikke fravriste Jørgen Leth - kendt som kulturelt fyrtårn inden for film, journalistik og poesi - hans karakteristiske, nasale røst.

 

Jeg selv hører til kategorien af personer, der holder af at høre Jørgen Leth fortælle om så forskellige emner som film og - måske især - cykelløb, men hans rolle i forbindelse med udstillingen med værker af Erik A. Frandsen på Randers Kunstmuseum har dog en lidt mere marginal betydning, end når han i april, frisk hjemkommet til Europa efter en lang vinter i Haiti, fortæller om dramaerne, der udspiller sig på brostenene i en specifik cykelklassiker i Nordfrankrig.

 

Værker lavet på farten

Haiti udgør netop temaet på kunstmuseet i Randers og baggrunden er ganske enkel: Erik A. Frandsen har besøgt Jørgen Leth på øen Hispaniola, hvor Haiti udgør øens vestlige område.

 

Erik A. Frandsen har tidligere demonstreret, at han under rejser producerer kunst. Ofte kan man iagttage filosofien bag de værker, som er et udkomme af denne proces, at de er lavet hurtigt, hvilket er naturligt, når man befinder sig på farten uanset hvor i verden, man befinder sig.

 

Aktuelt udstilles mere end 60 oliepasteltegninger, som udgør et autentisk vidnesbyrd om kunstneren arbejdende med kridtstreger i vandkanten. Disse små værker kan nemt betragtes som løse skitser, men de rummer ikke desto mindre det færdige værks egenskaber i kraft af en koloristisk styrke, som i sagens natur er forankret i kunstnerens disposition til at se og skildre, hvad der foregår omkring ham.

 

Gamle traditioner

Væsentligt anderledes forholder det sig med et antal værker, som er udført på en form for murede plader omgrænset af messingrammer ved hjælp af metoden fresko, som er en gammel tradition inden for billedkunsten brugt helt tilbage i 1200-tallets Italien og i renæssancen ganske udbredt. Herhjemme er metoden ofte udført i forbindelse med kirkeudsmykninger, hvor Joakim Skovgaards udsmykning af Viborg Domkirke i begyndelsen af 1900-tallet er nok så kendt.

 

Det er ikke på nogen måde en fremmed fremgangsmåde for Erik A. Frandsen at se bagud i kunsthistorien, når han vælger sit udtryk, og der opstår ofte en interessant sammenfatning mellem det fortidige og et moderne billedsprog i forbindelse med disse eksperimenter. Aktuelt fungerer freskomaleriet som en helt naturlig del af udtrykket i Frandsens skildringer af haitiansk hverdagsliv.

 

Notater i neon

Erik A. Frandsen har gennem sin efterhånden lange karriere brugt neonrøret som dynamisk element i sine værker. Lyseffekterne har været brugt som understregning af bevægelsesforløb, men nu har han ganske enkelt, eller kompliceret, ladet sine notater fra opholdet i Haiti bøje i neon, som er monteret på store plader, der fylder ganske meget i udstillingen.

 

Denne dagbog fungerer såmænd ret probat i helheden, men dette bør udelukkende ses som netop effekt i modsætning til de øvrige indslag, som tillige indeholder et antal skulpturer, der opleves som placeret på væggene eller - en enkelt - placeret på gulvet. Når en kunstner opnår en vis status, bør man bestemt bifalde et synligt behov for at undersøge nye muligheder inden for kunstnerens praksis, men samtidigt behøver man ikke nødvendigvis at finde eksperimenterne utvetydigt vedkommende.

 

Dette kan man konkludere, mens Jørgen Leth til stadighed messer ordene fra Erik A. Frandsens notesbog ud i udstillingen. Haiti er helt tydeligt et farverigt univers at lade sig inspirere i for en billedkunstner, og det viser Erik A. Frandsen på kunstmuseet i fødebyen Randers.

 

 

BLÅ BOG:

Erik August Frandsen

Født 1957 i Randers og som billedkunstner autodidakt.

Han var medstifter af arbejdsfællesskabet Værkstedet Værst i begyndelsen af 1980'erne.

Deltagelsen i kunstudstillingen Documenta IX i Kassel i 1992 satte internationalt fokus på Frandsen og siden har han haft del i et utal af udstillinger i ind- og udland, ligesom han er repræsenteret i adskillige museale samlinger.

I 1996 modtog Erik A. Frandsen Eckersberg Medaljen og i 2014 blev han tildelt Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

 

'HAITI - ERIK A. FRANDSEN'

RANDERS KUNSTMUSEUM

Stemannsgade 2, Randers C.

Til den 29. juli 2018

 

Se billeder fra udstillingen HER>