Elegante rum og et ædegilde i keramik

 

Kunstneriske modsætninger og genrer mødes hos Galleri NB i Viborg - og det gør ikke spor!

 

******

Det er ikke tilstedeværelsen af menneskelige væsener, der præger de to aktuelle udstillinger, som netop nu finder sted hos Galleri NB i Viborg. Ganske vist anes figurer i et par mindre malerier af tyske Sabine Beyerle, men primært synes det som personerne har forladt de ellers æstetisk set indbydende miljøer, som Beyerle skildrer i grundigt gennemarbejdede malerier ofte rummende en sakral stemning.

 

Linje og flade

Beyerle er bosat i Berlin, men dog ikke mere berliner end at man oplever adskillige dimensioner i hendes værk, som kunne antyde en vis rejseaktivitet. Hun har blandt andet deltaget med en stor installation på den navnkundige Burning Man-festival i Nevada-ørkenen i USA, men det er tydeligt, at diverse arkitektoniske impulser har inspireret kunstneren i forhold til et elementært perspektivisk fundament i oliemaleriet.

 

Størrelse spiller bestandigt en rolle i forhold til, hvordan man oplever et maleri. Det gælder i høj grad hos Sabine Beyerle, hvor kraften akkumuleres i de mest omfangsrige værker. Ofte oplever man muligvis blot fysisk format som en effekt, og netop her går det lineære og fladen i harmoni hos Beyerle på en besnærende måde i de større malerier.

 

Når jeg gennemgår Sabine Beyerles udstilling hos Galleri NB, kan jeg ikke lade være med at spekulere over, hvordan maleriet i de seneste år har præget udstillingerne på landets gallerier. Ofte oplever man et snævert segment af kunstnere gentage, hvad de selv og kollegaer har fremstillet gennem længere tid, og derfor er det både modigt og sandsynligvis risikabelt, når et af de fremmeste gallerier arbejder i et langsigtet forløb med henblik på at lancere nogle relativt ukendte, men kompetente kunstnere fra udlandet.

 

Jorns sidste måltid

Om trioen Dirty Go Clay Band er skabt udelukkende med henblik på at skildre en eufemisme over 'Jorns sidste måltid', er svært at sige, men det er under alle omstændigheder Asger Jorn, som har inspireret tre keramikere til i Jorns hus på Læsø at gå i en legende tilstand af kreativt overskud og skabe, hvad man kunne genfortolke som Jorns sidste nadver. Asger Jorn døde som bekendt af lungekræft på et sygehus, men ingen vil vel påstå, at hans sidste betydningsbærende måltid uden for hospitalsmiljøet, ikke kunne besidde visse lighedspunkter med de tre keramikeres version.

 

Man føler sig næsten hensat til beretningen om det store og ekstravagante ædegilde, når man iagttager Dirty Go Clay Bands keramiske installation, som helt enkelt og ganske kompliceret fabulerer over et måltid, hvor et temmelig medynkvækkende grisehoved sætter punktum for, hvad man kunne tænke sig af vellevned i en kulinarisk verden.

 

Keramikertrioen har læst på historien om den berømte kunstner og placeret rigeligt med tobaksvarer og musikinstrumenter sammen med vinflaskerne og maden på det kaotisk fremstående bord, der optræder i udstillingslokalet, som er det i bogstavelig forstand groet ud af en fortælling om en gruppe kunstneres store afskedsfest afholdt til ære for Asger Jorn. Det er tydeligt, at Dirty Go Clay Bands participanter har haft deres egen fest under udførelsen af dette imponerende værk, og således går tingene fint i dialog. Man afholder et selskab og skaber et billede af festen.

 

Med 'Jorns sidste måltid' på nethinden kan man således mageligt fortsætte rækken af julefrokoster, inden det hele kulminerer i et orgie af flæsk, fjerkræ og alkohol. Julen varer længe!

 

 

FAKTA:

Sabine Beyerle

Født 1975 i Leonberg i den tyske delstat Baden-Württemberg

Uddannet ved Universiät der Künste i Berlin

Har modtaget flere stipendier og udmærkelser og været på ophold i blandt andet Taiwan og Portugal

Hun har deltaget i adskillige solo- og gruppeudstillinger i hele verden

 

Dirty Go Clay Band

Består af keramikerne Louise Gaarmann, Lea Nielsen og Mette Maya Gregersen, som har skabt værket 'Jorns sidste måltid' på grundlag af et arbejdslegat til Asger Jorns tidligere atelier på Læsø.

 

SABINE BEYERLE - 'SPACES'

DIRTY GO CLAY BAND - 'JORNS SIDSTE MÅLTID'

GALLERI NB

Sct. Mathias Gade 14, Viborg

Til den 28. januar 2018

 

Se billeder fra 'Spaces' HER>

Se billeder fra 'Jorns sidste måltid' HER>