Bogen om gavlene

 

I 2018 fejrede man i den lille stationsby Brande, at et antal såkaldte "branditter" 50 år tidligere fik en enestående idé, som dog spredte en vis skepsis blandt en stor del af byens brede befolkning i det Herrens år 1968. Murens Mænd udgjorde en gruppering, som i et videre forløb skulle sætte Brande på kulturens danmarkskort i kraft af et antal gavludsmykninger foretaget af nogle af landets fremmeste, unge kunstnere.

 

I anledning af jubilæet udgav man en bog, der i et historisk perspektiv beskriver fortællingen om 'Kunsten på gavlen', som også er bogens ganske rammende titel. I en af publikationens første tekster - med den intelligente overskrift "Kunstens lyn slår ned i Brande" - giver journalist Kurt H. Jørgensen et fremragende indblik i udfordringerne vedrørende de mange udsmykninger samt den tidligere omtalte tvivl på projektet.

 

I det hele taget er der tale om en ganske grundig og kompetent historisk beskrivelse, som er skabt i relation til Brandes kunstneriske kendetegn, og hele forløbet sammenregnes veloplagt af, foruden Kurt H. Jørgensen, kunsthistorikeren Bente Jensen og Lene Bilgrav-Nielsen, der har foretaget minutiøse biografier af de talrige kunstnere, der har været en del af et stadigt udviklet udsmykningsprojekt.

 

Set fra et kunsthistorisk punkt er det dog væsentligt at fremhæve bogens utallige illustrationer. På billedsiden finder man et imponerende antal fotografier fra 1968 og frem. Her bør nævnes fotografen Lars Bays rolle i forhold til de nyeste billedskildringer. Hans sikre øje for komposition samt hans overbevisende brug af miljøets karakterer udgør et fornemt modspil til bogens historiske gengivelser.

 

'Kunsten på gavlen' blev introduceret i efteråret 2018 i kulturhuset Remisen i Brande, og til stede var blandt mange tre af de oprindelige kunstnere fra 1968, og lider man af galopperende anekdoteskræk, skulle man nok ikke være i selskab med Anders Kirkegaard, Henrik Flagstad og Poul Agger, som hver især havde meget at fortælle som supplement til bogens omfattende tekst.

 

'Kunsten på gavlen'. Tekster af Lene Bilgrav-Nielsen, Bente Jensen, Kurt H. Jørgensen og Jytte Gottlieb med fotografier af blandt andre Lars Bay. 192 rigt illustrerede sider. Pris: 299,95 kr. Udgivet af Gavlforeningen Muren i samarbejde med Forlaget Himmerland. ISBN: 978-87-970300-1-1.