Amok med ler på Museum Jorn

 

Leret var et regelmæssigt, kunstnerisk omdrejningspunkt for Asger Jorn, og er det samme i forbindelse med en stort anlagt udstilling på Museum Jorn i Silkeborg

 

******

Det bør ingenlunde ses som en tilfældighed, at netop Museum Jorn i Silkeborg nu lægger hus til en omfattende udstilling med leret som gennemgående tema. For det første var Asger Jorns forhold til leret og keramikken velkendt, og for det andet har leret som grundmateriale fået nyt liv i billedkunstens verden. Otte kunstnere fra fire lande udfordrer nu museets rum og råproduktet i udstillingen, der har fået den korte og koncise titel 'LER!'.

 

Fodboldkamp

Man bliver til en indledning præsenteret for en konstruktion lignende en fodboldbane, og går man tæt på scenariet, vil man opdage at to hold er iscenesat i strukturen. Scenariet er klassisk. De røde mod de hvide. Eller omsat til en sportshistorisk hændelse: Danmark mod Tyskland i en vis fodboldkamp, som blev spillet i Göteborg i 1992. Så er alle på hjemmebane med undtagelse af tyskerne, som sikkert har fortrængt netop denne begivenhed.

 

Kunstneren bag værket hedder William Cobbing, og han har som englænder sandsynligvis en vis interesse for det ædle boldspil, og har iagttaget den legendariske kamp indgående, inden han udviklede sit værk, som desværre ikke fungerer helt overbevisende på trods af de sympatiske målsætninger.

 

Længere fremme i udstillingen finder man et antal glaserede keramikskulpturer af hollandske Marien Schouten sat i scene i et rum præget af en opbygning af sløret glas, der ganske vist skaber et spændingsniveau i rummet, men ikke giver meget til skulpturerne.

 

Publikum som aktiv

Allerede i næste afsnit begynder der dog at tegne sig et mønster i relation til, hvad man kan forvente længere fremme i udstillingen. Her vises en "mur" af genstande opbygget af keramiske enheder, som hver har en funktion i en ganske helstøbt organisme. Værket af spanske Miquel Barceló fordrer en investering af beskueren, men tiden er godt brugt. Der er meget at finde i installationen.

 

Langt mere ekspressivt og direkte fungerer hollandske Anne Wenzels indslag, som er opbygget centralt i udstillingsmiljøet. Her fungerer et antal keramiske buster sammen med nogle tilsyneladende kvikt forarbejdede former i samklang med væggene, som aktuelt er blevet farvebombet væk fra den normale rolige, hvide finish. Her er tale om rendyrket keramikpunk.

 

Udstillingen veksler mellem værker, som blot er til stede og arbejder, der inkluderer publikum i en aktiv rolle. Man kan således udsmykke et antal krukker med tuschpenne i Clare Twomeys installation, og er man i tvivl om, hvor man i det ellers stille rum befinder sig, kan man lade sig inspirere af nogle af Asger Jorns ekspressive kruseduller, som er ophængt på væggene.

 

Engelske Lawrence Epps arbejder med menneskets rolle i et rationelt samfund med omkring 4.000 enheder, der hver især fremstiller den arbejdende eksistens ved computeren i små terrakotta-bokse, som publikum faktisk kan bringe med sig hjem som en lille souvenir. Dermed forvandler det ellers ret monumentale værk sig til et mindre i udstillingsperioden. Der er her tale om et fint, socialt kunstværk, som i sin helhed fungerer besnærende.

 

Ler og krop

Ler udgør naturligvis et materiale, som taler til en kropslig udfoldelse. Modellering kan være anstrengende, og aftegningen af det menneskelige legeme i en stoflig forstand, viser Alexandra Engelfriet med et landskab af ler formet af et menneske, som efterlader sit helt eget aftryk.

 

Lilibeth Cuenca Rasmussen er en dansk performancekunstner, som desværre ikke kan opleves gennem hele udstillingsperioden, men har man set hendes fremstilling af sig selv forvandlet til noget, som næsten giver mindelser om et keramisk mausoleum, glemmer man det ikke. Her går kunstnerens nøgne krop i ubetinget konvergens med den tunge, våde ler.

 

Keramikken er - om den nogensinde har været borte - tilbage i samtidskunsten. Glem alt om glaserede skåle og husholdningsprodukter. Leret rummer utallige kunstneriske muligheder, og nogle af disse kan man de næste måneder se på Museum Jorn.

 

'LER!'

MUSEUM JORN

Gudenåvej 7-9, Silkeborg

Til den 10. juni 2018

 

Se billeder fra udstillingen HER>