Åbne Atelierdøre 2016

 

For nogle år siden nedlagde Silkeborg Kommune udstillingsstedet Kulturspinderiet. Der skulle spares, og af hensyn til de hårdt belastede skatteborgere i kommunen valgte man at lukke og slukke for det fine udstillingssted.

 

Som ofte tidligere må kulturen holde for, når embedsværket skal finde besparelser i et hårdt belastet budget. Aktuelt gik det ud over et udstillingssted, som gav vækstlaget inden for billedkunsten mulighed for at vise deres arbejder for et større publikum i en i øvrigt smuk ramme.

 

Hermed markerer kommunen en holdning til kunst på græsrodsniveau. Denne filosofi går fint i samklang med meningerne i et samfund, der hylder driftige forretningsfolk som helte, og giver disse mulighed for at unddrage sig skattebetalinger via indviklede konstruktioner med base i Panama.

 

Kunstnerne må naturligvis holde for i en sådan sammenhæng, hvor samfundet mister milliardbeløb i skatteindtægter. Velfærdssamfundet har nu udelukkende base i driften af skoler, plejehjem og andre livsnødvendige aktiver.

 

Udgør udførelsen og formidlingen af kunst da ikke en livsnødvendighed? De fleste vil sandsynligvis påstå, at kunst udelukkende er et påtrængende tema for de udøvende, og at det ikke på nogen måde er en samfundsopgave at holde liv i en "branche", der blot er kendetegnet ved nogle klatter på et lærred og andre fritidsforankrede kraftanstrengelser.

 

Nu åbner et større antal kunstnere endnu en gang deres døre for et stort segment af kunstinteresserede. Som udgangspunkt må man formode, at mange drager ud og iagttager, hvad der produceres af kunst i vores smukke del af kongeriget.

 

Kvantitet er ikke i sig selv et mål; men i forhold til et arrangement som Åbne Atelierdøre, bør antallet af besøgende i værkstederne ikke undervurderes. Faktisk bør summen af gæster fungere som en skala for en udbredt interesse for billedkunst, og denne interesse kan man efterfølgende bruge som illustration over for de lokalpolitikere, der besidder ansvaret for lukningen af Kulturspinderiet.

 

 

Lars Svanholm, kunstanmelder og billedkunstner